על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיווח מאוחר על נטילת פריזמה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיווח מאוחר על נטילת פריזמה  -  (יעל)


שלום, בתי נוטלת פריזמה עקב חרדות שהופיעו בעבר. היא מרגישה מצוין ובתפקוד גבוה. מתגייסת בעוד חודש וחצי לתפקיד תצפיתנית. לא דיווחנו לצבא על נטילת התרופה מאחר והתחילה לקחת אותה לאחר הצו הראשון ומעולם לא נשאלה על כך מאז. האם ביום הגיוס בבקום תישאל האם נוטלת תרופות באופן קבוע? האם עדיף לדווח על כך עכשיו לצבא טרם הגיוס ולמרות שקיבלה כבר שיבוץ? במידה וכן האם תהיה בעיה עם הדיווח המאוחר יחסית?

תשובה:  דיווח מאוחר על נטילת פריזמה - (טל גרגי)


ככלל, יש לדווח לגורמי הרפואה בצבא על כל שינוי במצב הבריאותי וכמובן על טיפול פסיכיאטרי קבוע. כפי שציינת, ביתך מטופלת בפריזמה וזאת ככל הנראה על רקע הפרעת חרדה, מרגישה מצויין ומתפקדת היטב. עם זאת יש לזכור כי השרות ביחידת התצפיתניות הינו שרות תובעני הן במסלול אותו תדרש לעבור והן בתפקיד המורכב והאחראי בהמשך. הדבר עלול להביא להחמרה בסימפטומים של החרדה ולכן חשוב שבמערכת בריאות הנפש בצה"ל יכירו מראש את הטיפול אותו היא מקבלת הן לצורך הערכה באשר ליכולתה להתמודד עם מורכבות התפקיד והן לצורך המשך ליווי גורמי ברה"ן במהלך שירותה. המלצתי הינה לעדכן כבר בשלב זה את גורמי ברה"ן בלשכת הגיוס. טל גרג'י פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X