על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

חוסר מוטיבציה בספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  חוסר מוטיבציה בספורט  -  (שני ברק)


שלום גבי, אין לי הרבה מוטיבציה בספורט, ואם יש לי מוטיבציה אני כבר עייפה או שלא מרשים לי. לפעמים אני רוצה לעשות ספורט מסוים אבל אחר כך אני חושבת שהוא לא נראה כיף ובסוף אני מוצאת את עצמי עושה ספורט רק בשיעורי ספורט. האם יש לך עצות וטיפים לחוסר מוטיבציה??

תשובה:  חוסר מוטיבציה בספורט - (גבי זקס)


היי ממש מתנצל על העיכוב בתשובה. כן יש לי כמה טיפים שבהחלט יכולים לעבוד. קודם כל, שתדעי שאת לא לבד. המון אנשים מתקשים להתמיד בספורט. אך אם ניגשים לזה נכון אפשר לשנות זאת. א. קודם כל הייתי מייעץ לך למצוא תשובה טובה ל:"למה ספורט?". ארשה לעצמי לעזור לך בכך. נאמר לשם הדוגמא שהסיבה היא לרזות/להיראות טוב יותר. סיבה לא רעה בכלל, אך עדיף אם יש, לנסות למצוא סיבה יותר חזקה או משמעותית. למשל, ושוב לשם הדגמה בלבד, אולי את רוצה לרזות כדי למצוא אהבה? אולי בנוסף, כדי להרגיש טוב יותר עם עצמך, לשפר את התפיסה העצמית שלך? ואולי גם רצון שאחרים יתפעלו מהמראה שלך? נאמר שכל התשובות נכונות. אז כאן כבר אנחנו מתחברים לרצונות עמוקים יותר. שאגב אכן יכולים לגרום שלינוי פסיכולוגי/רגשי משמעותי אם תחווי אותם. לאחר שענית על למה ספורט בצורה שכזו, הייתי מציע לנסות לייצר חזון בראשך של השינוי. מה יקרה כשתשיגי את הרצונות האלו? נסי לדמיין את זה בצורה הכי ברורה שיש: איך זה יראה? איך זה ירגיש? מה תרוויחי כשתשיגי את מה שאת רוצה? ממש לראות את זה. ב. שגרות- סופר חשוב שתקבעי ביומן זמן קבוע לספורט שאסור לבטל אלא במקרה חירום. תקבעי תוכנית, ורצוי להתחיל מהמינימום שאת יכולה להתחייב אליו. נאמר פעמיים בשבוע 20 ד' ולהתחיל מזה. לאחר מכן אפשר להגביר, אך חשוב להתחיל ממשהו שייתן לך חווית הצלחה לגבי היכולת שלך להתמיד. ג. חברה- מחקרים מראים באופן חד משמעי שלפחות חלק מהאנשים שמתאמנים במסגרת או לחלופין עם חבר/חברה מתמידים יותר. אך זה צריך להיות בצורה ממוסדת, כלומר באופן קבוע, ביום קבוע את עושה ספורט עם החבר/חברה הזה. לא צריך לקבוע מחדש כל שבוע. ד. לשים מטרות קצרות טווח עם רמת קושי בינונית/קלה. למשל, לרוץ פעמיים בשבוע למשך שבועיים/חודש. או משהו כזה. משהו שאת יכולה לעמוד בו אך שיהיה קצת מאתגר. ושוב, לחבר את המטרות לחזון, או ללמה אני עושה ספורט. רצוי שזה יהיה לך מול העיניים. את יכולה לשים פוסטר בחדר שמסמל את הגדרת החזון. משהו שיזכיר לך בצורה ברורה ומוחשית מה תשיגי אם תתמידי. ותמיד כשיש קושי לצאת לעשות ספורט, לחשוב על מה יקרה אם אתמיד. ה. לשתף אחרים במטרה שלך ובהתקדמות. לשים פוסטים ברשתות החברתיות שמראים את ההתקדמות שלך. זה יחזק את ההתחייבות שלך לתהליך. בברכה, גבי
 X