כל מה שצריך לדעת על ...

אבחון התפתחותי

מהו אבחון התפתחותי?

אבחון התפתחותי נעשה על ידי פסיכולוגים התפתחותיים או פסיכולוג קליני של הילד. מטרת האבחון לבחון את תפקוד הילד בהתאם לגילו הכרונולוגי בכל תחומי ההתפתחות ולאתר האם קיימים עיכובים בהתפתחות באחד או יותר מתחומי ההתפתחות.

אבחון התפתחותי נערך החל מסביבות גיל שנה וכולל הסתכלות רחבה על כל תחומי ההתפתחות של הילד.

מתי פונים לאבחון התפתחותי?

כאשר מתעורר חשד לעיכוב התפתחותי באחד או יותר מתחומי ההתפתחות, או כאשר ישנו קושי רגשי התנהגותי שמפריע לילד לתפקד בתחומי החיים השונים בהתאם לגילו.

מה בודקים באבחון התפתחותי?

באבחון התפתחותי בודקים את תחומי ההתפתחות השונים, בהתאם לגיל ולשלב ההתפתחותי המצופה מן הילד לפי גילו. חשוב לציין כי לשלבי ההתפתחות השונים יש טווחים רחבים כך שלתינוקות שונים יש קצב התפתחותי שונה ויכול להיות פער בקצב ההתפתחות של הילד בתחומי התפתחות שונים. אחת ממטרות האבחון ההתפתחותי הוא לבדוק האם ההתפתחות באחד או יותר משלבי ההתפתחות חורגים מהטווח הנורמטיבי.

התחומים הנבדקים הם: התפתחות שפה: בודקים יכולת הבעה של הילד- דרך ג'סטות (מחוות גוף), מילים, שפת סימנים ואת הבנת השפה של הילד. התפתחות מוטורית- נבדקת מוטוריקה גסה (תנועות גפיים, ישיבה, הליכה, קפיצה, זחילה) ומוטוריקה עדינה- אחיזת אצבעות, מדבקות, השחלת חרוזים ועד כתיבה וגזירה), התפתחות קוגניטיבית- התפתחות חשיבה והבנה- החל מהבנת הוראות פשוטות, יכולת למידת מטלות, מושגי יחס, ועד פתרון בעיות, הסקת מסקנות, זיכרון. תקשורת- יצירת קשר עין, תגובתיות לאנשים בסביבה, יצירת תשומת לב משותפת וקשר מובחן עם דמויות מטפלות. וכמובן נבדקת גם ההתפתחות הרגשית חברתית של הילד, כיצד מגיב למצבים, ויסות עצמי ועוד.

מי מוסמך לערוך אבחון התפתחותי?

אבחון התפתחותי מלא נערך על ידי פסיכולוג התפתחותי. חלקים שונים של האבחון יכולים להיערך על ידי אנשי מקצוע אחרים. לדוגמה, אבחון שפה יערך על ידי קלינאית תקשורת. אבחון מוטוריקה גסה על ידי פיזיותרפיסט, אבחון מוטוריקה עדינה, ויסות חושי נערך גם על ידי מרפאה בעיסוק. כאשר רוב תחומי ההתפתחות נראים תקינים ויש קושי ספציפי שמתעורר, לא תמיד נדרש לעשות אבחון התפתחותי מקיף וניתן לפנות לבעל המקצוע המתאים לאבחן את אותו תחום התפתחות בלבד.

כיצד נעשית הפניה לאבחון התפתחותי?

את הפניה לאבחון התפתחותי עושים ההורים. פעמים רבות הפניה תתעורר לאחר שהגננת הצביעה על קושי מסוים או כאשר ההורים שמים לב לפער התפתחותי שמתחיל להיווצר. ראשית כדאי לפנות למכון להתפתחות הילד של קופת החולים. האבחון, והטיפול אם יש צורך לאחריו, הם חלק מס הבריאות אולם במכונים להתפתחות הילד קיימים תורי המתנה ארוכים מאוד. במקרים רבים כאשר תור ההמתנה ארוך הקופה תאשר החזרים על אבחון וטיפול פרטי.

מה יכולות להיות תוצאות האבחון ההתפתחותי?

תוצאות האבחון יתארו כל אחד מתחומי ההתפתחות של הילד בהשוואה למצופה ממנו בהתאם לגילו ולשלב ההתפתחותי בו נמצא. יתכן וימצא תחום ספציפי בו יש איחור התפתחותי (לדוגמה, איחור שפתי, איחור מוטורי, קשיים רגשיים התנהגותיים) ויומלץ על טיפול מתאים, ויתכן ויאותר אבחון התפתחותי כללי ויומלץ על השמה במעון יום שיקומי, גן ילדים לגילאי חצי שנה עד שלוש ובו מקבל הפעוט את כל הטיפולים ההתפתחותיים להם זקוק במסגרת הגן. בגילאים מאוחרים יותר האבחון יוכל להצביע אם קיימת מוגבלות התפתחותית כלשהיא כגון שיתוק מוחין, מוגבלות שכלית התפתחותית או הפרעה על הקשת האוטיסטית.




מעוניינים שנמצא עבורכם את המאבחן/נת המתאימים ביותר? הזינו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

פורום אבחונים

לקויות למידה / הפרעת קשב וריכוז
הפורום יעסוק באבחונים של ילדים: אילו סוגים של אבחונים קיימים וכיצד יודעים איזה אבחון מתאים ומתי? כיצד קוראים ומבינים את תוצאות האבחון? מתי כדאי לפנות לאבחון וכמה זמן אורך התהליך? .

סוגי אבחונים

סוגי אבחונים










סגור
צריכים אבחון? השאירו פרטים ונדאג שהמאבחנים הטובים והמתאימים ביותר יצרו אתכם קשר בהקדם.